Com independitzar-se sent jove el 2021?

Blog

Com independitzar-se sent jove el 2021?

Com independitzar-se sent jove el 2021?


Llum Alta Promocions 10


La situació dels joves per a anar-se de casa avui dia a Espanya no és fàcil. Però si ets jove, això, ja ho sabràs. Tanmateix, encara que sigui sol@, amb amics o en parella, la necessitat d'independitzar-se continua existint. Com independitzar-se amb pocs diners? Què cal tenir en compte per a independitzar-se? Des de Lumisa exposarem tot el que has de saber per a fer el pas.

En quin moment independitzar-se?

Segons dades d'Eurostat publicat l'any passat, a Espanya l'edat mitjana que té la gent en independitzar-se de la seva família va ser de 29,5 anys, mentre que en la resta d'Europa la franja d'edat se situa en els 26,2 anys. D'altra banda, l'informe indica que en 2019 el 64,5% dels espanyols d'entre 18 i 34 anys vivia encara amb els pares, xifra que ha augmentat en més del 10% des de 2010. Des de l'Institut de la Joventut, exposen que la pandèmia de covid-19 ha causat que molts joves rebutgin la idea d'emancipar-se, principalment, per falta de diners i inestabilitat en els ingressos, els quals tenen el seu origen en la precarietat laboral, amb sous baixos, a més d'existir a Espanya un mercat immobiliari fora del seu abast.

Realment, no obstant això, no hi ha una edat concreta per a l'emancipació, cada persona decideix quin és el seu moment adequat per a deixar enrere la vida amb els pares i començar una nova aventura. El que sí que has de tenir clar és que has de tenir un cert matalàs econòmic perquè aquesta etapa no vagi a estirades, és a dir, perquè no hagis d'anar tornant a la teva casa de tota la vida perquè t'has quedat sense recursos.

Com independitzar-se?

Estar convençut/da

El primer que has de tenir, encara que sembli obvi, són les ganes de fer-ho. Tinguis l'edat que tinguis, si li poses obstinació et serà més fàcil que si ho fas forçat. Parla-ho amb els teus pares o amb gent de confiança i demana'ls consell, no oblidis que ells també han estat joves i també han passat per aquest moment igual que tu, per molt diferents que fossin les coses fa uns anys.

Buscar pis

Si no disposes de molts diners per a anar-te de casa, has de ser conscient d'això. Normalment hi ha dues vies: seguir a casa amb els teus pares fins a arribar a una xifra concreta que et permeti gaudir d'aquesta tranquil·litat, o bé buscar un habitatge d'acord amb el pressupost disponible, sent conscient que no serà, segurament, un palau (sobretot si vols viure en alguna gran ciutat espanyola).

Per exemple, pots establir que t'aniràs de casa quan la teva economia arribi a 6000 euros i estalviar per a aconseguir-ho.

Per això, si la teva pregunta és “com independitzar-me als 18?” o una altra edat primerenca, la resposta la trobis en el fet de compartir pis amb una altra gent, perquè possiblement no tens massa diners. Si els teus companys/es són amics, pot ser que la transició se't faci més fàcil, però si ets una persona extravertida, amb facilitat per a conèixer a gent, viure amb (al principi) desconeguts pot ser que sigui una altra bona opció.

Ajudes i subvencions

Quan et plantegis anar-te a viure sol tingues en compte que tant des del Govern central com des dels autonòmics existeixen ajudes de les quals podries beneficiar-te si compleixes una sèrie de requisits.

Actualment, existeix el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, que té fins a 10 programes provinents del govern espanyol d'ajudes i subvencions dedicades a l'habitatge, entre els quals es troba el Programa d'ajudes als joves. Es tracta d'una ajuda de fins a 10.800 euros per a la compra d'una casa als menors de 35 anys, sempre que no superin els 22.550,77 euros d'ingressos anuals, per a habitatges situats en municipis de menys de 5000 habitants. Per a sol·licitar-la has de dirigir-te a les conselleries o departaments d'habitatge de la comunitat autònoma en què resideixes.

Des de l'Ajuntament de Barcelona, per exemple, es disposen 3 tipus d'ajudes: prestació permanent per al pagament del lloguer, prestació econòmica d'especial urgència i subvenció al pagament del lloguer.

No obstant això, com et comptem, cada Comunitat Autònoma té el seu propi programa d'ajuts als joves perquè aquests puguin gaudir d'un habitatge digne, que s'inclouen dins del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021, ampliat fins a desembre de 2022. A més, també existeix l'opció de sol·licitar un habitatge protegit (VPO). Bàsicament, es tracta d'habitatges que tenen un preu per sota del que marca el mercat, però que tenen unes certes limitacions, els requisits que imposen les Comunitats Autònomes.

Fes una llista de les despeses fixes i variables

Aquest punt és clau per a conèixer els diners reals del qual disposaràs per a viure. Tingues en compte que existeixen una sèrie de despeses fixes que són irrenunciables per a subsistir diàriament i que si has de retallar d'algun costat, haurà de ser del que anotis en les despeses variables, perquè són els que principalment destinem a l'oci.

Calcula quant despesa comporta comprar una casa.

Les despeses fixes o individualitzades comprenen, bàsicament, les factures dels serveis bàsics: aigua, gas, connexió a internet i llum. La llei espanyola permet que els contractes de lloguer decideixin quina serà la companyia que els subministrarà l'electricitat, encara que especifica que si es tracta d'un contracte de llarga durada serà necessari fer un canvi de titularitat, mentre que si el contracte és de més curta durada, servirà un simple canvi de compte bancari per a fer-ho efectiu.

Així doncs, fer el canvi a Lumisa és gratuït i molt senzill i, encara que es tracti d'un pis de lloguer i tinguis pensat acabar mudant-te a un lloc estable quan la teva economia t'ho permeti, podràs beneficiar-te de les tarifes que et proposem.

A part, no oblidis que si portes un amic a Lumisa tots dos us beneficiareu de 100 kWh gratis, acumulables per al mes següent si no els gasteu.

Per a fer el canvi de nom telefona gratuïtament al 900 811 473 o envia'ns les dades següents a atcliente@lumisa.es:

 • Nom complet i número CIF de l'antic titular.
 • Nom complet i número CIF del nou titular.
 • Codi CUPS, així com Potència contractada.
 • Nou compte bancari per al càrrec de les factures.
 • Dades de contacte i un número de telèfon de contacte, així com correu electrònic.

Les despeses variables no els podem especificar un a un perquè, com diem, dependrà de cada persona. Si ets una persona acostumada a menjar/sopar fora o a sortir cada cap de setmana de festa (quan es podia fer) o ets molt de viatjar, pot ser que hagis de replantejar-te què et compensa més: la independència o això. En definitiva en aquesta llista hauràs d'incloure totes aquelles despeses “de més” que tinguis en el teu dia a dia. No es tracta de prescindir d'ells des d'un principi, però t'ajudarà a saber allò en què podries retallar si arriben temps difícils.

Estalvia (si pots) una mica de diners per a possibles imprevistos, com a reparacions inoportunes.

En definitiva, no existeix un moment idoni per a emancipar-se, els temps estan marcats per l'estabilitat en la vida de cadascun i, si la idea és comprar, les fluctuacions del mercat immobiliari i l'encert de cadascun en la selecció del moment seleccionat per a anar-se de casa. Ser conscient del que cadascun té i haver diners estalviats, alhora de tenir uns ingressos fixos regulars són els tres aspectes que cal tenir en compte abans d'independitzar-se i començar a enlairar el vol.

Fonts:

 • Injuve
 • Eurostat
 • Gobierno de España
 • Ajuntament de Barcelona
 • Idealista
 • La Vanguardia

 • Compartir

Continua llegint

Com m'afecta la reducció de l'IVA de l'electricitat al 10%?
Anterior

Com m'afecta la reducció de l'IVA de l'electricitat al 10%?

Què és l'eficiència energètica?
Següent

Què és l'eficiència energètica?

×

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.


O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telefono d'atenció al client totalment gratuït