Informe IPCC 2021: "Codi vermell". Canvi climàtic i conseqüències irreversibles

Blog

Informe IPCC 2021:

Informe IPCC 2021: "Codi vermell". Canvi climàtic i conseqüències irreversibles


Autoconsum Canvi climátic Energies renovables 4


Augment de la temperatura general del planeta, pujada d'oceans i climes extrems: el futur de la nostra espècie està en perill.

En aquests últims dies l'ONU ha publicat el seu últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, també anomenat IPCC per les seves sigles, resultat del qual destaca la necessitat de produir un canvi ja per a evitar la destrucció dels ecosistemes i, en definitiva, de l'ésser humà en si mateix. En l'article d'avui coneixerem les conclusions de l'informe, en el qual han participat 234 experts de 60 països diferents, i de quina manera ens afectarà en el futur les conseqüències del canvi climàtic.

L'efecte de l'ésser humà i les conseqüències del canvi climàtic

L'estudi de l'ONU deixa una cosa molt clara: el canvi climàtic és provocat per l'acció de l'ésser humà, deixant així apartades algunes suposicions i idees negacionistes que circulen per internet, liderats per l'ex president dels EUA, Donald Trump, qui durant el seu mandat va fer poc cas a les polítiques mediambientals que li requerien els organismes internacionals.

Des de l'inici de la Revolució Industrial en el segle XVIII la temperatura mundial ha augmentat 1,1 °C i s'han emès 2.400 milers de milions de tones de CO₂.

La idea clau principal que es pot extreure és que el canvi climàtic s'intensifica a mesura que passa el temps i que les polítiques actuals al voltant del món no són suficients per a frenar una ona que s'estén ràpidament per tot el món, perquè no hi ha regió del planeta que estigui al marge de canvis en el seu clima i en el seu ecosistema.

Això significa que els efectes del canvi climàtic no esperaran a aparèixer en uns anys, sinó que en l'actualitat ja podem veure exemples evidents d'aquest fenomen pel món, des de sequeres més llargues de l'habitual, fins al desglaç de l'Antàrtida.

Sense l'efecte humà la variació de la temperatura seria anecdòtica, però les previsions actuals preveuen arribar als 1,5 °C de més a la fi de la dècada i superar el llindar el 2040.

Augment de la temperatura global

El 2013 es va establir en 1,5 °C el límit de pujada de la temperatura en la Terra perquè la nostra vida en ella continués sent segura. No obstant això, en 2015 es va rebatre la qüestió en l'Acord de París i molts països en vies de desenvolupament es van oposar a una temperatura tan elevada, encara que per a evitar aquest escalfament és necessari reduir a la meitat l'emissió de CO₂ a la atmosfera i reduir el forat en la capa d'ozó.

Es poden consultar diferents dades gràcies a l'atles interactiu creat per l'IPCC on es pot fer una revisió de la qüestió per regions.

Al ritme actual que està succeint l'escalfament global, no obstant això, el límit de 1,5 °C serà superat el 2050 i els efectes seran notoris, com l'augment en número e intensitat de les precipitacions i les inundacions associades en alguns punts del planeta, alhora que es produiran crues sequeres en uns altres. Per a aconseguir deixar la xifra en 1,5 °C hauríem d'eliminar el CO₂ que hi ha en la atmosfera amb tecnologia o gràcies als boscos, amb això s'aconseguiria mantenir aquesta temperatura i apaivagar els efectes de l'escalfament global.

En l'actualitat tenim diverses onades de calor, com la que ha creuat Espanya ara mateix, encara que les del futur seran molt més intenses. Aquests augments de la temperatura provocaran fortes tempestes que convertiran situacions extremes, com les grans inundacions que s'han viscut recentment en el centre d'Europa i la Xina, seran molt més habituals.

Finalment, es destaca que la situació, a l'Àrtic, és més complexa pel fet que l'escalfament es produirà el doble de ràpid que en la resta del planeta i causarà un desglaç en el permafrost, a més d'eliminar la neu estacional i el ferro i provocarà l'augment del nivell de la mar.

Crescuda del nivell de la mar

Aquest és un dels temes més sensibles, perquè ja no hi ha volta enrere i el nivell dels oceans serà més alt que l'actual a la fi de segle irremeiablement. Les pitjors previsions auguren una pujada de 2 metres del nivell de la mar en 2100 i de 5 metres en 2150 sota els escenaris actuals.

La magnitud de les xifres s'entén millor quan es comparen amb les dades d’èpoques passades. Es va començar a observar el creixement en la segona meitat del segle XX i en el millor dels escenaris ens trobem amb una pujada de mig metre, fins i tot respectant l'Acord de París i les recomanacions dels experts a partir d'avui mateix. En el pitjor dels escenaris, d'entre els més probables, està la crescuda al voltant d'un metre.

Si l'Antàrtida es fongués la mar pujaria cinc metres i ciutats com Nova York, Londres, Hong Kong, Sydney o Bombai, entre altres, estarien en perill. Més de 800 milions de persones es veurien afectades. D'aquesta manera es calcula que si en l'actualitat succeeix un esdeveniment greu d'inundacions cada cent anys, en el futur la probabilitat de viure situacions indesitjades a causa de les inundacions seran molt més habituals del que tenim avui.

A Espanya el creixement del nivell de la mar es traduiria en una afectació del 75% de la població, ja que la majoria viu prop de la costa.

Aquest fet provocarà un major nombre d'inundacions, sobretot en les zones costaneres del planeta, a més de l'augment de la grandària de les ones i l'augment de la temperatura i de l'acidesa de l'aigua, amb l'efecte destructiu que això produirà en l'ecosistema marí i, en última instància, de les persones que viuen de la mar.

El nivell de la mar ha augmentat més des de 1900 que en els últims 3000 anys, la temperatura de l'aigua s'ha incrementat més ràpida en l'últim segle que en els anteriors 11000 anys (datació de l'últim desglaç) i el pH en l'oceà obert de les últimes dècades és més baix que en els anteriors 2 milions d'anys.

Futur sostenible

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va resumir l'informe com un “codi vermell”, un avís de la humanitat per a la humanitat per a accelerar la transició ecològica i canviar la manera de viure, principalment del món occidental desenvolupat.

Per aquest motiu, la UE s'ha marcat la meta de seguir l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, una sèrie d'objectius d'entre els quals destaca la reducció de les emissions d'efecte d'hivernacle al 40% i assegurar un 32% de producció d'energia renovable, amb l'objectiu final de complir amb els objectius marcats en l'Acord de París.

En aquest punt és en el qual entra Lumisa. Apostar per la nostra petita comercialitzadora d'energia és fer un pas en la consecució d'un futur més verd i sostenible, apostant per l'autoconsum. T'animem a consultar el simulador de la nostra web per a conèixer quin pressupost necessitaries per a instal·lar el kit d'autoconsum a la teva casa i a veure quina tarifa es podria adaptar millor a les teves necessitats.

En qualsevol cas, és evident que el ritme de vida que portem ha de fer un tomb i hem de situar a la naturalesa, juntament amb l'ésser humà, en el centre de la qüestió. Només d'aquesta manera podríem aconseguir frenar el canvi climàtic, encara que com hem pogut veure en el present article, determinats efectes ja els estem sentint i altres són inevitables.

Desperta humanitat.

Fonts:

  • Retema
  • BBC
  • IPCC
  • La Vanguardia
  • ONU
  • EU

  • Compartir

Continua llegint

Què és l'eficiència energètica?
Anterior

Què és l'eficiència energètica?

Què és i què necessites per tenir una casa autosuficient?
Següent

Què és i què necessites per tenir una casa autosuficient?

×

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.


O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telefono d'atenció al client totalment gratuït