Aras de los Olmos (València): el primer poble “100% renovable” d'Espanya

Blog

Aras de los Olmos (València): el primer poble “100% renovable” d'Espanya

Aras de los Olmos (València): el primer poble “100% renovable” d'Espanya


Consum Autoconsum Energies renovables 7


Gràcies a una planta de biogàs aquest poble, a 110 km de València, s'ha guanyat l'etiqueta de poble sostenible, el qual a més s'aprofita també de l'energia solar, eòlica i hidràulica.

Aconseguir que el proveïment funcioni les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any sense dependre de la Xarxa Elèctrica. Aquest és l'objectiu d'Aras de los Olmos, amb poc menys de 400 habitants situat a la comarca dels Serrans que en 2016 va posar en marxa, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i altres organitzacions aquest projecte sostenible amb l'objectiu de deixar de dependre de fonts externes d'energia i proveir-se d'energia 100% renovable.

Amb aquest projecte el poble espera respondre davant dos objectius. El primer és fer front al repte demogràfic que sofreixen moltes zones rurals interiors a Espanya, aconseguint generar interès i oportunitats en el territori. El segon (i principal problema per als habitants), el projecte busca acabar amb els habituals talls del subministrament elèctric quan hi ha fortes pluges o s'omple el poble de gent a l'estiu.

Recordem que en l'anterior article vam conèixer que el 75% de la població del país viu en zones costaneres, per la qual cosa l'augment del nivell de la mar deguda al canvi climàtic seria devastador.

El projecte compta amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, qui ha destinat 456 mil euros a través de les Ajudes a Entitats Locals de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE). No obstant això, el projecte s'eleva fins als quatre milions d'euros, perquè inclou altres actuacions en més pobles de la zona. La suma la completen les aportacions de fons europeus i altres subvencions del govern central i de l'autonòmic.

Com es proveirà el poble?

La petita localitat valenciana comptarà amb quatre fonts d'energia diferents per a autoproveir-se. Dos d'elles són d'impossible control, com l'eòlica i la solar fotovoltaica, perquè depenen de les condicions climatològiques per al seu funcionament i no de la voluntat humana. Per això són necessàries les altres dues fonts, la hidràulica i el biogàs.

En primer terme, Aras de los Olmos situarà l'energia solar fotovoltaica com a pilar de la generació elèctrica. Per a això comptarà amb un parc fotovoltaic que serà una dels principals motors generadors d'energia elèctrica. El motiu, explica l'alcalde, Rafael Giménez en declaracions a El Periódico és la seguretat i efectivitat contrastades d'aquesta tecnologia. Això és possible gràcies a que el poble està envoltat per una extensió gran de terreny no utilitzat.

A més, la localitat destaca per oferir assessorament als seus veïns per a entendre com funciona la factura de la llum i en la contractació de la mateixa per a ajudar-los a estalviar.

En segon lloc, l'altra gran font és l'energia eòlica. El poble compta amb una empresa distribuïdora d'aquesta mena d'energia, el Grup ACS, la qual ja té un parc fotovoltaic que es pot observar des del mateix Aras de los Olmos, que proveeix a les granges i zones agrícoles pròximes. No obstant això, la companyia no participarà en la creació del generador que ha de donar electricitat al poble.

Encara que no estigui en el projecte de manera activa, el Grup ACS servirà com a avalador en la construcció del generador, una garantia de seguretat per al projecte.

Per a completar el proveïment els dies que el vent no bufi prou o quan hi hagi temporals o llargs dies sense Sol, el projecte compta amb les altres dues fonts d'energia la funció de la qual serà complementar i “cobrir els pics de demanda”, explica Carlos Roldán, catedràtic d'Enginyeria Elèctrica de la UPV i dissenyador i director del projecte.

Així, es pretén fer ús de l'energia hidràulica gràcies als salts d'aigua del riu Arcs que hi ha pròxims a la població. Per a això es preveu la construcció d'una planta microhidràulica que tingui una capacitat per a gestionar dos mil litres d'aigua els quals seran transportats gràcies a un sistema de canonades fins a 800 metres més amunt a la muntanya que s'activarà amb l'energia generada amb les altres fonts. Una vegada a dalt, l'aigua es deixaria caure de nou riu avall i s'aprofitaria l'energia hidràulica generada.

Finalment, la fase del projecte més experimental, una planta de biogàs que pretén donar resposta al problema de gestió dels purins i altres residus ramaders, un altre dels problemes de la gent del poble i voltants, a més de complir amb la generació d'energia elèctrica. Encara que inicialment es preveia que la infraestructura estigués preparada per al període 2020-2021, s'espera que pugui haver-se retardat fins al període 2025-2026.

La planta d'Aras de los Olmos formarà part del projecte de recerca internacional MICRO4BIOGAS que té com a objectiu millorar el coneixement sobre la producció de biogàs.

La planta, de 925,15 m³ i que compta amb un pressupost (el projecte internacional) de 5,7 milions d'euros, estarà operada per diferents experts de tot el món i coordinada pel centre de recerca I2SysBio, associat a la UPV-CSIC, amb Manuel Porcar al capdavant. Destaca que es pretén obtenir un biogàs “de major qualitat, que es produeixi més ràpidament, i que sigui més robust”, a través de la selecció i mescla de diferents microorganismes, explica a El País.

Estalvi de 1200 tones d'emissions de CO2

El projecte es divideix en dues fases: durant la primera es construiran les instal·lacions necessàries per a l'explotació de les energies; mentre que durant la segona, explica Roldán en declaracions a EFE que el més complicat és la “coordinació de les diferents fonts” amb les quals pretén proveir-se d'electricitat Aras de los Olmos. El resultat del projecte s'espera que sigui l'estalvi de 1200 tones de CO2 llançades a la atmosfera. Quan s'hagin completat totes dues fases s'iniciarà el procés de desconnexió de la Xarxa Elèctrica, encara que mentre continuïn formant part vendran els excedents de la seva producció elèctrica fotovoltaica.

En definitiva, es tracta d'un projecte ambiciós i pioner que suposa un pas més cap a la consecució de l'objectiu emissions 0 en el marc europeu de cara al 2050. A Espanya ja existeix una localitat que s'ha proposat una cosa similar. Es tracta de l'illa d'El Hierro, a les Canàries, la qual en 2018 va estar 18 dies proveint-se únicament d'energies renovables gràcies a l'aprofitament de l'energia eòlica que genera el vent i de l'energia hidràulica generada pel bombament d'aigua estancada amb l'ajuda de la central hidroelèctrica Corona del Vent. No obstant això, encara que es tracta d'una idea que pot ser útil, la seva efectivitat en una gran ciutat seria més complicada perquè es necessiten més hectàrees de terreny per a produir l'enorme quantitat d'energia que necessita una ciutat gran com Barcelona, València o Madrid.

Fonts:

Fotografia: Ayuntamiento de Aras de los Olmos.

  • CCEEA
  • El País
  • La Vanguardia
  • Energías Renovables
  • Ayuntamiento de Aras de los Olmos
  • El Periódico de la Energía
  • Eldiario.es

  • Compartir

Continua llegint

Mercat lliure o mercat regulat. Quin és millor per a mi?
Anterior

Mercat lliure o mercat regulat. Quin és millor per a mi?

Energia sostenible: què significa i per què és necessària
Següent

Energia sostenible: què significa i per què és necessària

×

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.


O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telefono d'atenció al client totalment gratuït