Els beneficis de l'autoconsum en Comunitats de Veïns

Blog

Els beneficis de l'autoconsum en Comunitats de Veïns

Els beneficis de l'autoconsum en Comunitats de Veïns


Autoconsum Estalvi Energies renovables 4


Hem tractat el tema de les plaques solars en moltes ocasions, però sempre des del punt de vista individual; no obstant això existeixen altres modalitats d'autoconsum que són possibles i que permeten estalviar en despeses comunitàries.

A Espanya és possible la instal·lació de plaques solars en comunitats de veïns gràcies a un canvi en la normativa que es va iniciar en 2018 i culmino l'any següent amb el Reial decret 244/2019 a través del qual es va legislar la possibilitat de l'autoconsum, l'emmagatzematge de l'energia produïda i les modalitats de consum.

Aquestes modalitats poden diferenciar-se entre la qual afecten la compensació per l'energia no consumida i la que no ho fa, així com la possibilitat d'iniciar-se en l'autoconsum col·lectiu.

Què és l'autoconsum col·lectiu?

El Reial decret indica que es tracta d'una instal·lació fotovoltaica de la qual diversos consumidors associats en fan us. Els requisits són que aquests han d'estar tots acollits a la mateixa modalitat d'autoconsum i un document d'acord entre els participants.

En poques paraules, es tracta d'una modalitat d'autoconsum en la qual diferents participants es beneficien de l'energia produïda d'una única instal·lació fotovoltaica.

Passos per a instal·lar plaques solars: posada en marxa i instal·lació i tràmits

Posada en marxa

L'acord entre els veïns associats queda recollit en la Llei de Propietat Horitzontal de plaques solars, la qual també va ser reformulada per a integrar les modalitats d'autoconsum exposades anteriorment.

A Espanya el 65% de la població viu en comunitats de veïns.

El primer és demanar que s'inclogui la qüestió en l'ordre del dia de la junta de veïns a l'administrador de finques o al president de la comunitat.

Una vegada en la Junta, el projecte segueix endavant sempre que es compleixin amb uns percentatges d'aprovació determinats:

 • Si es vol fer un ús personal de l'energia produïda de manera comunitària la votació haurà de ser aprovada per 1/3 parts del total de la junta.
 • Si es vol fer un ús col·lectiu de l'energia per a la il·luminació i proveïment en zones comunes de l'edifici la votació haurà de ser aprovada per 3/5 parts dels propietaris perquè afecta interessos comuns del conjunt de la Comunitat, encara que es farien càrrec d'ella solament els qui han votat favorablement.

Recomanem que si vols comptar amb el suport dels veïns treballis la teva capacitat de persuasió i li dediquis temps a explicar els beneficis que implica comptar amb una instal·lació fotovoltaica.

Si algun veí no vol participar en la instal·lació no està obligat a fer-ho, però no podrà oposar-se a la instal·lació de les plaques solars comunitàries. Simplement, no participarà en la inversió inicial, ni en el manteniment, però tampoc es beneficiarà de l'energia obtinguda, ni dels mecanismes de compensació.

Repartiment de l'energia

Així, entre els veïns que hagin arribat a l'acord per a la instal·lació fotovoltaica es repartirà l'energia produïda. Existeixen diferents maneres de repartir-la: a parts iguals, proporcionalment en funció del percentatge d'inversió amb el qual ha participat, per potència contractada, etc.

Per a començar a gaudir de l'energia, haurà d'instal·lar-se, juntament amb els panells, un comptador comunitari que registri l'activitat. A més, cada veí haurà de comptar amb el seu comptador particular i la despesa es calcularà resolent la diferència entre el que marqui el comptador general i el particular.

Total consum del comptador general - Total consum del comptador particular = consum i despesa individual.

En el cas que l'interessat sigui una persona individual els processos per a la instal·lació de les plaques solars i tot el kit haurà de ser gestionat per aquesta persona i serà d'ús privat.

Instal·lació i tràmits

Quant a la part tangible del projecte, no dista molt del procés d'instal·lació d'unes plaques solars per a l'ús individual. A Lumisa, de fet, som experts en aquesta part del procés i apostem fermament per l'autoconsum i l'obtenció d'energia sostenible.

1. El primer de tot és tenir clara quina modalitat d'autoconsum utilitzarem, com hem dit, amb excedents o sense ells.

2. Cal presentar una factura per a dur a terme l'estudi de viabilitat per a saber si seria possible instal·lar les plaques solars. Aquesta factura l'hauran d'enviar tots els veïns interessats a l'Administrador o president perquè es faci càrrec de l'inici del procés.

3. No tots els terrats són viables per a la instal·lació de les plaques solars, per això és necessari fer l'estudi professional esmentat per a conèixer si podem passar a produir la nostra pròpia energia o no.

4. Si és viable es necessita concretar un pressupost i quant invertirà cada veí, a més de deixar constància de la potència de la qual gaudís cada implicat.

5. Després es procediria amb la instal·lació de les plaques solars i tot el kit d'autoconsum, amb el comptador i la resta d'elements que es requereixen. Coneix com funcionen les plaques solars en profunditat i observa com ha decaigut el seu preu en pocs anys.

6. Gaudeix d'una energia neta i renovable.

Beneficis

Retorn inversió

Espanya té la sort i l'honor de ser una de les zones d'Europa que més hores de Sol té al llarg de l'any, així que el temps d'amortització de la inversió inicial és molt més d'hora que en altres zones.

Es calcula que la Comunitat trigaria entre 5 i 7 anys a recuperar la inversió, així que encara que inicialment s'hagi de desemborsar una quantitat major (s'està proveint a diversos consumidors), el temps és molt de menor en perspectiva amb els anys de gaudi de la instal·lació.

Possibilitat d'acollir-se a subvencions

Aquest és un dels aspectes més destacats per a aquells interessats en l'energia solar fotovoltaica. Existeixen diferents ajudes i subvencions que ofereix el govern per a la instal·lació de les plaques solars i per a aspectes relacionats, com l'emmagatzematge darrere del comptador, que contribueixen a abaratir la inversió inicial.

Consulta el nostre article en el qual parlem de quines subvencions existeixen aquest 2021 per a estar al dia de les ajudes que ja existien, com la deducció de l'IRPF o descomptes en l'IBI, les quals depenen de cada Comunitat Autònoma i del nou paquet aprovat aquest mateix estiu.

Estalvi

Un dels principals motius per a apostar per l'autoconsum és l'estalvi a mitjà i llarg termini. En el cas dels particulars, l'estalvi en la factura de la llum pot arribar a ser del 50%, mentre que en el cas de les Comunitats de Veïns, pot arribar al 30% o 40% en la factura de la llum.

Des de la implementació de les noves tarifes de la llum el preu de l'electricitat no ha fet més que incrementar i l'autoconsum pot ser la solució per a evitar tants maldecaps. L'explicació la trobem en què el preu del kWh depèn exclusivament de la capacitat productiva de la instal·lació.

Sistema de compensació

Un altre dels beneficis en relació amb l'estalvi econòmic és la possibilitat d'acollir-se a la modalitat d'autoconsum amb excedents i compensació que permetrà als veïns recuperar part de la inversió a través del abocament de l'energia sobrant de la seva producció a la xarxa elèctrica.

Aquests excedents es veuran compensats en la factura de la llum al preu acordat amb la comercialitzadora, o bé segons el preu del mercat, sempre que el consumidor estigui acollit al mercat lliure.

Augmenta el valor de la comunitat

Una Comunitat amb plaques solars instal·lades augmenta el seu valor gràcies a l'aposta per l'energia verda i la sostenibilitat. El portal especialitzat en energia neta, Cambio Energético, esmenta alguns estudis que apunten a favor d'aquest punt.

En primer lloc, la immobiliària Zillow va apuntar que en 2018, als Estats Units, els habitatges que comptaven amb plaques solars es van vendre, de mitjana, un 4% més cares. A més, Appraisal Institute, una associació de professionals de la taxació immobiliària d'influència global, assenyala amb xifres aquest augment, perquè per cada watt d'energia solar, l'immoble augmenta el seu valor en 17,5 euros i la seva venda pot arribar a ser un 20% més ràpida.

Això s'explica per una visió a llarg termini de l'assumpte. La inversió inicial a l'hora de comprar un habitatge que incorpori l'energia solar serà més elevada perquè es preveu que amb el temps aquesta inversió quedi amortitzada i l'estalvi sigui major.

Independència energètica

Quan un consumidor, ben individual o ben col·lectiu, comença a usar l'energia solar té dues opcions.

 • Quedar-se connectat a la xarxa elèctrica per a la venda d'excedents d'electricitat que no s'usin, amb la qual cosa rebrà una compensació econòmica com a marca la legislació actual
 • Desconnectar-se de la xarxa, modalitat a través de la qual no podrà gaudir d'aquest avantatge, però sí que ho farà d'independència energètica, per la qual cosa no tindrà talls de subministrament.

Respecte pel medi ambient i consum sostenible

Encara que sona a tòpic, la realitat és que aquest és el benefici que ens afecta a tots, perquè optar pel consum d'energia produïda gràcies a la llum de Sol contribueix a la conservació del medi ambient.

Animem a tothom provar el nostre simulador per a saber la inversió aproximada per posar plaques solars a la seva teulada, amb la voluntat de fer créixer la família ecològicament responsable de Lumisa i posar un gra de sorra en la construcció d'un futur més sostenible i respectuós amb la vida en el nostre planeta.

Fonts:

 • Endef
 • El Economista
 • Social Energy
 • Novelec
 • Mutua de Propietarios
 • SolarMente
 • Hogarsolar
 • E4e
 • Smart Spain
 • Ekilor
 • Cambio Energético
 • Zillow
 • Moove Magazine

 • Compartir

Continua llegint

8 senzills trucs per estalviar en la factura de la llum
Anterior

8 senzills trucs per estalviar en la factura de la llum

Com calcular la teva factura de la llum pas a pas. Comença a estalviar en 2021
Següent

Com calcular la teva factura de la llum pas a pas. Comença a estalviar en 2021

×

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.


O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telefono d'atenció al client totalment gratuït