Els 5 electrodomèstics que més gasten a casa y com reduir el consum

Blog

Els 5 electrodomèstics que més gasten a casa y com reduir el consum

Els 5 electrodomèstics que més gasten a casa y com reduir el consum


Consum Estalvi 3


Casa nostra s'ha convertit en un niu d'electrodomèstics que, encara que per si solos sembla que no generin massa despesa, en el seu conjunt suposen una suma important, per la qual cosa veurem com reduir-lo amb alguns trucs molt fàcils.

Fa uns articles ens fixem en què significa l'eficiència energètica i com és important per a ajudar-nos a estalviar diners a mitjà termini i aconseguir no malgastar energia inútilment, apostant per aquells aparells que millor rendiment treien a l'energia que consumien.

Obviarem la necessitat de comptar amb aparells eficients, ja que seria una gran manera d'estalviar en tots els casos.

Avui ens centrarem en conèixer quins són els electrodomèstics que consumeixen més energia a la nostra casa i veurem alguns trucs per a reduir aquesta despesa, en la mesura que sigui possible i ajudar-te a tu i al planeta.

Quant consumeixen els electrodomèstics a casa?

Red Eléctrica ofereix dades que indiquen que la despesa econòmica que generen els electrodomèstics en una llar mig espanyola suposa el 66% del total de l'habitatge al llarg de l'any. Així, el correcte funcionament i una elecció intel·ligent d'aquests poden suposar un veritable estalvi per a les llars a Espanya.

D'altra banda, IDAE indica que el consum energètic mitjà per habitatge al nostre país és de 3.487 kWh, sent els electrodomèstics els que més percentatge del pastís s'emporta, amb el 55% de la despesa energètica total, gairebé 1.913 kWh.

Així doncs, una bona opció per a reduir despeses en l'escalada de la llum que estem vivint des de principi de l'estiu és fixar-nos en quins són els aparells que més gasten i en com podem aprofitar al màxim el seu rendiment sense malgastar energia.

Les següents dades estan extrets de IDAE.

Quins són els electrodomèstics que consumeixen més energia a casa?

1. Nevera

El frigorífic és l'electrodomèstic que consumeix més energia de la nostra llar des de lluny, perquè és l'únic que ha d'estar en funcionament durant tot el dia i tots els dies de l'any. IDAE apunta al fet que el seu consum equival al 30,6% del total dels electrodomèstics i un 14% del total de la despesa de la llar, uns 25 euros/any (REE).

Dins del terme, també podem incloure el congelador, encara que algunes cases el tinguin per separat és habitual que s'inclogui dins del mateix aparell, per la qual cosa el consum s'eleva fins més del 36% del total. En conjunt, 30 euros anuals.

Truc per a reduir la despesa: mantingues una temperatura d'entre 3 i 7 graus i no permetis que es creï gebre, encara que ja existeixen neveres amb aquesta funcionalitat. A més, evita posar aliments calents i sobrecarregar-la, i deixa un espai entre la paret i la nevera per a la correcta refrigeració del sistema.

2. Televisió

La TV és el segon electrodomèstic que més consumeix, amb un 12,2% del total de la despesa energètica en la llar. Aquest pot ser un percentatge que sorprengui a molts, perquè existeix una visió generalitzada que la televisió ha perdut molt de pes en les llars en els últims anys gràcies a la diversificació de pantalles (mòbil, tauletes, PC…)

Res més lluny de la realitat, dades ofertes pel portal Statista indiquen que la majoria dels espanyols veuen de manera recurrent la TV (83%). Això demostra que es tracta d'un aparell molt present fins i tot en el dia a dia de les persones, sobretot les majors de 64 anys, i per això ocupa un lloc tan alt en aquest rànquing.

No obstant això, les dades també permeten veure una clara tendència a la baixa des de finals del segle passat, decaient des del 90,7% de consum diari fins a les xifres actuals.

Truc per a reduir la despesa: no facis servir la TV com si fos una ràdio i encén-la si realment veuràs alguna cosa.

3. Rentadora

Un altre dels aparells recurrentment utilitzats en les nostres llars, la rentadora, ocupa el tercer lloc en aquest rànquing de dubtós mèrit amb el 11,8% de la despesa energètica total. Selectra fa el càlcul que una família mitjana espanyola de 4 persones que posa 4 rentadores setmanals gasta 51 euros a l'any en aquest aparell.

En aquest cas, la major despesa prové de la necessitat de segons quins programes de rentada d'escalfar l'aigua.

Truc per a reduir la despesa: com és obvi després de l'afirmació anterior, el més senzill és seleccionar programes curts amb aigua freda, perquè moltes vegades solament rentem la roba perquè l'hem usat i no perquè estigui tacada, per la qual cosa ja és suficient. Una altra manera de reduir la despesa és omplir al màxim la seva capacitat per a aprofitar cada rentada o optar per programes eco.

4. Forn elèctric

El penúltim aparell d'aquesta llista el trobem en la cuina i, en aquest cas, no és un dels d'ús habitual de la llar, el forn, encara que si és aquí és perquè quan està encès gasta moltíssima llum per a arribar a escalfar el seu interior. Suposa el 8,3% del consum total.

No ajuda el fet que s'indiqui en molts aliments que s’hagi d’escalfar prèviament, perquè aquesta acció es tradueix en una despesa energètica innecessària perquè és una calor “buida”, ja que realment no serveix per a escalfar res.

Truc per a reduir la despesa: podem fer un ús més habitual del microones, ja que moltes receptes també contemplen aquesta opció, aquí et deixem alguna. Com hem dit, podem estalviar escalfar-lo prèviament i apagar-ho abans d'hora per a aprofitar la calor residual. Un últim consell, evita obrir la porta abans d'hora, es perd calor (o sigui energia).

5. Ordinador

En l'últim lloc tenim el PC amb un 7,4% del consum total de la llar. En aquest cas, si bé és cert, hi ha algunes peculiaritats que marquen el seu consum. Per exemple, els portàtils consumeixen menys que els de torre, encara que també varia el consum en funció de la marca i la seva antiguitat (els més nous acostumen a ser més eficients).

També s'ha de tenir en compte el tan recent teletreball, ja que com és obvi gastarem més energia a causa del major ús. CHC Energia apunta que la despesa anual en el PC en estigui suposat (una jornada de 8 hores i 2 d'oci, 10 hores totals) seria de 110€, sempre que aquest sempre es mantingui encès, uns 0,30 euros diaris.

Truc per a reduir la despesa: pàgines especialitzades com 3DJuegosPC recomanen fixar-se en la configuració de l'ordinador i adoptar “plans d'ús reduït” que permeten “limitar l'ús de peces de l'equip en labors concretes”, com apagar la pantalla quan no s'usi o altres elements com el processador o alguns ports. A més, podem usar una il·luminació atenuada o apostar per la tecnologia LED, així com optar pel mode estalvi d'energia, que desactiva algunes altres funcions no essencials. Finalment, apagar el PC quan no s'estigui fent ús d'ell és una altra acció recomanada.

Una recomanació per a aparells com la TV o el PC és no deixar-los en stand by, ja que IDAE assenyala que el consum fantasma en aquesta manera dels electrodomèstics arriba a suposar un 10,7% del total del consum de la llar. En alguns no serà possible, com en el cas de la nevera; en uns altres no és necessari, com en el cas del forn, però sempre que es pugui hem d'evitar aquesta opció per a ajudar a reduir el consum energètic i una despesa econòmica innecessària.

Una vegada hem vist que podem reduir el consum i la despesa amb alguns senzills trucs és moment de dir… Fins aviat!

Fonts:

 • Factorenergia
 • Etiqueta Energètica
 • CHC Energia
 • Gana Energia
 • Ecoinventos
 • Selectra
 • ABC
 • Certicalia
 • IDAE
 • Ecoinventos
 • Statista
 • 3DJuegosPC

 • Compartir

Continua llegint

És el 2021 un bon moment per comprar-me un cotxe elèctric? Guia exprés
Anterior

És el 2021 un bon moment per comprar-me un cotxe elèctric? Guia exprés

Per què contractar una tarifa indexada?
Següent

Per què contractar una tarifa indexada?

×

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.


O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telefono d'atenció al client totalment gratuït