Història de la llum.

Història de la llum.

Avui dia estem tan acostumats a utilitzar l'electricitat per a tot en la nostra vida quotidiana, que no ens plantegem l'imprescindible que és aquest fenomen i com va canviar el curs de la història de la humanitat.

Normalment quan pensem en electricitat l'associem ràpidament a la llum, obviant que tots els electrodomèstics, objectes i aparells que utilitzem diàriament funcionen gràcies a l'electricitat. Fins i tot si ens parem a pensar, tots sabem que representa un perill potencial, ja que si "fiquem els dits en l'endoll" ens podem electrocutar arribant fins i tot a la mort. Normalment no ens plantegem doncs, que gaudim d'una electricitat molt eficient amb un sistema de seguretat altament efectiu.

I què és l'electricitat exactament?

Per poder explicar la història de l'electricitat primer hem d'entendre què és aquesta.

És un conjunt de fenòmens que es produeixen pel moviment i interacció entre les càrregues elèctriques positives i negatives dels cossos físics. És a dir, el flux de partícules carregades cridades electrons a través d'un mitjà conductor. En concret, és una forma energètica que només podem apreciar pels efectes que produeix.

Existeix a tot arreu, el nostre cos, en els objectes que toquem i que ens envolten.

És una font d'energia secundària

Les energies primàries són les que s'obtenen directament de la naturalesa com, per exemple, el petroli, el gas natural, el carbó, l'energia solar, la hidràulica, eòlica, etc.

En canvi, les energies secundàries són el resultat de la utilització de les energies primàries i transformació, per poder-les consumir i utilitzar: com per exemple el petroli, el carbó, el gasoil i derivats, i també l'electricitat.

Història de l'electricitat

Una vegada diferenciat això, veiem que la història de l'electricitat no té un inici en si, ja que és un fenomen de la naturalesa, amb la qual cosa, existeix des de l'origen dels temps, per tant, parlarem de la història del descobriment de l'electricitat.

La primera observació de la qual tenim constància data de l'any 660 a. de C., pel filòsof grec Tales de Mileto. Un dia, va observar que fregant una vareta d'ambre amb llana o pell, s'obtenien petites càrregues, que atreien petits objectes, això es denomina efecte triboeléctric, i fregant molt temps podia causar l'aparició d'una espurna.

Més endavant els antics grecs, van observar que els trossos de les pedres de magnetita s'atreien entre si, igual que eren atretes per objectes de ferro. D'aquí provenen els imants i el magnetisme.

En segles posteriors no es va prestar massa atenció al fenomen. Es van fer algunes observacions, però no va ser fins que William Gilbert va entrar en escena, sota ordres de la reina Elizabeth I, que va observar i estudi els imants utilitzats com a Brúixoles per a la navegació. Gràcies a aquest fet, va encunyar com a "força elèctrica", a l'atracció produïda pel vidre o l'ambre, sobre altres objectes.

Benjamín Franklin va ser un gran polític, científic i inventor. És considerat un dels pares fundadors d'Estats Units. En 1752, va realitzar un dels experiments més rellevants per al desenvolupament de la ciència moderna, l'experiment de l'estel.

Per dur-ho a terme, va lligar un estel amb estructura metàl·lica a un fil de seda que en el seu extrem portava una clau, també de metall.

Va esperar al fet que hi hagués una tempesta elèctrica per fer volar l'estel. Franklin va validar la seva hipòtesi principal, observant que la clau es carregava d'electricitat, la qual cosa volia dir, que els núvols estaven elèctricament carregades i que els rajos eren descàrregues elèctriques.

Per tant, Benjamí Franklin es va convertir en pioner amb el seu senzill descobriment que va ser precursor de posteriors recerques i descobriments importants.

Diversos científics, interessats en aquesta temàtica van estudiar més sobre l'electricitat i van començar a entendre com funcionava.

En 1879 Thomas Edison va inventar la primera bombeta elèctrica i des de llavors, el nostre món ha estat il·luminat. Posteriorment, Nikola Tesla, va descobrir el corrent altern, la qual proporcionava a les bombetes més durabilitat. 

Gràcies a això, en l'actualitat gaudim d'avanços que ens permeten viure en la nostra societat d'una forma molt còmoda.

Quina és la potència més adequada per a mi?
Anterior

Quina és la potència més adequada per a mi?

Frases inspiradores citades pels grans genis de l'electricitat.
Següent

Frases inspiradores citades pels grans genis de l'electricitat.

Truca al 900 811 473 o et truquem quan vulguis