Quines subvencions hi ha per a plaques solars el 2021?

Blog

Quines subvencions hi ha per a plaques solars el 2021?

Quines subvencions hi ha per a plaques solars el 2021?


Sector Energies renovables 12


Fa un parell de setmanes el Govern espanyol va aprovar un paquet de 1320 milions d'euros en subvencions destinades a instal·lacions d'autoconsum, emmagatzematge darrere del comptador i climatització amb energies renovables.

El munt està repartit en dues remeses, la primera de 660 milions, ampliables fins a la xifra indicada a mesura que vagin aplicant-se. Aquestes mesures, incloses en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, quedaran a càrrec dels ajuntaments, els quals repartiran la part que els correspongui en el municipi.

Aquesta mesura arriba després que l'1 de juny el govern aprovés el model de noves tarifes elèctriques que variava tot l'espectre d'horaris del pool i de reduir l'IVA de l'electricitat al 10% per a gran part de les llars a principis del mes de juliol.

L'objectiu és progressar en la implementació de les energies renovables i la descarbonització les emissions de CO₂ es reduiran en més d'un milió de tones a l'any, també generarà un creixement de 1,7 en el PIB i generarà més de 20.000 llocs de treball. El Ministeri de Transició Ecològica estima que contribuirà a la construcció de 1.850 de MW provinents d'energies renovables i ajudarà la climatització de 40.000 habitatges espanyols.

Quines ajudes hi ha per a posar plaques solars en 2021?

El paquet d'ajudes divideix el pressupost entre el sector residencial i el sector empresarial, diferenciats, a grans trets, perquè el primer té un percentatge de subvencions fix, mentre que el del segon està subjecte a la inversió inicial realitzada per a les infraestructures.

Les subvencions es destinaran a equips i materials, obra civil; equipaments electromecànics, sistemes de gestió i monitoratge, redacció de projectes, etc.

Respecte a les xifres, els 1.320 milions d'euros destinats a aquest paquet es divideixen de la següent manera:

 • Ajudes a les instal·lacions d'autoconsum: fins a 900 milions d'euros. En el cas dels particulars, les subvencions arriben al 40% per a la instal·lació de plaques solars, 50% si es tracta d'autoconsum col·lectiu.
 • Ajudes a l'emmagatzematge darrere del comptador: fins a 220 milions d'euros. Els particulars obtindran el 70% de subvenció en l'emmagatzematge.
 • Ajudes a la climatització amb energies renovables: fins a 200 milions d'euros. S'ha establert una forqueta del 40% al 70% per als particulars, en subvencions a la climatització verda, que dependrà de la tecnologia utilitzada.

En el cas de les empreses les subvencions varien ens el 15% i el 45% en energia solar fotovoltaica, en funció si es tracta d'una gran empresa o d'una pime o instal·lació menor de 10 kW i les administracions públiques es beneficiaran en un 70%.

Les ajudes que ja existeixen

Cal recordar que també existeixen ajudes fiscals per a particulars que decideixin apostar per l'autoconsum en la seva llar. En la nostra web es pot consultar detalladament el quadre de subvencions distribuït per CC. AA. i tipus de deducció. No obstant això, són els municipis els qui decideixen el percentatge de subvenció sobre:

 • ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres): del 30% al 90%.
 • IBI (Impost sobre els Béns immobles): entre un 30% i un 50%, entre 3 i 5 anys.
 • Deducció d'IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques): fins al 20% respecte a la inversió realitzada.

Consulta els requisits que posa el Govern d'Espanya i descobreix si tens opció de beneficiar-te d'aquestes deduccions.

Segons un estudi de Otovo, les poblacions espanyoles en la quals més gent pot beneficiar-se d'aquestes subvencions són Àvila, Ceuta, Palència, Segòvia i Sòria, amb el 100% de la població analitzada. Barcelona és la primera de les grans ciutats en aquest sentit, amb el 84% de la població. D'altra banda, hi ha altres localitats que cap dels seus habitants compleix amb els requisits per a aprofitar-se de les ajudes. Aquestes són Àlaba, Albacete, Càceres, Jaén o Lleó, entre altres. Finalment, destaquen Comunitats Autònomes com Catalunya (81%), Aragó (85%), La Rioja (78%) o Madrid (71%) per tenir el major percentatge d'habitants que es poden beneficiar tant de la deducció de l'IBI, com de la de l’ICIO.

Excepcions

Dins del pla existeixen uns certs casos especials que el Ministeri ha tingut en compte per a donar cabuda al màxim nombre de persones. Per això, en primer cas, aquells municipis petits que no superin els 5.000 habitants, així com el conjunt de diverses poblacions rurals que no superin les 20.000 persones es beneficiaran d'un augment del 5% en tots els descomptes de nova creació explicats més amunt.

D'altra banda, les grans instal·lacions que superin els 100 kW hauran d'informar de manera pública algunes de les característiques de les seves instal·lacions elèctriques, com l'origen de l'electricitat, on s'han fabricat els equips, a més dels efectes de la seva activitat en pimes i autònoms. També es controlarà l'efecte sobre el medi ambient de l'activitat i la durabilitat de la inversió.

Finalment, les empreses que es beneficiïn d'aquestes subvencions hauran de tenir a la vista un indicatiu sobre el rendiment de la infraestructura. També ho hauran de fer les administracions públiques. En el cas dels particulars, el monitoratge es podrà seguir des del mòbil.

Aposta per l'autoconsum

A part de les bonificacions que hem comentat, des de Lumisa t'animem a apostar per l'energia solar perquè creiem que és la millor opció per a estalviar diners a mitjà termini i contribuir a la consolidació d'un futur més verd amb energia produïda 100% a la teva casa. Sol·licita el teu pressupost des de la pàgina web i descobreix quant podries estalviar en la teva factura de la llum gràcies a l'autoconsum amb el simulador.

Fonts:

 • Cambio Energético
 • Otovo
 • El Economista
 • Powen
 • Cinco Días

 • Compartir

Continua llegint

Què és l’economia circular? La senda d’Europa 2050
Anterior

Què és l’economia circular? La senda d’Europa 2050

Com m'afecta la reducció de l'IVA de l'electricitat al 10%?
Següent

Com m'afecta la reducció de l'IVA de l'electricitat al 10%?

×

Tens dubtes?

Resol els teus dubtes a través del nostre canal d'atenció al client.


O si ho prefereixes, telefona'ns al nostre telefono d'atenció al client totalment gratuït